arrowHome

Main Menu
Home
FORUM (nieuw!)
Dagboek en prentenboek
4 Getijdensfeer
Bloemen
Bloemschikken
Bloemencombinaties
Planten
Exoten
Nieuw in de handel
Bessen en zaaddozen.
Grassen
Cactussen en Vetplanten
Vijver fauna en flora
Bomen
Struiken & heesters
Medicinale kruiden
Sparren
Kunst
Tuinbeurzen
Bezoeken
Favoriete sites
Ruilen
Giftige flora
Tuin ontwerpen
Contact Us
Video's bekijken
Tips en Tricks
Login Form

Wachtwoord vergeten?
Nog geen account? Maak er één aan!

Top Menu
Zaaien
Popular
Zoektoets

 

 
Tips en Tricks
Verhuizen en planten meenemen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ines Vervaecke   
Thursday 06 August 2009

Verhuizen en uw planten meenemen, ’t is een hele klus!


Verhuizen kan zeer stressvol zijn, alles moet ingepakt worden en de meeste mensen vergeten daarbij hun tuin. Maar bent u een geboren tuinier dan zal u er zeker aan denken om ook uw planten of stekken ervan, uw potten, uw meubilair mee te nemen.

Hebt u een tuin die prima onderhouden is dan zal dit de koopprijs zeker opdrijven. Maak daarom zeer goede afspraken met de toekomstige nieuwe eigenaar indien u planten die misschien nog heel zeldzaam zijn en andere planten waaraan u intens gehecht bent mee wilt nemen – ook brengt u best de notaris op de hoogte van wat u juist wil meenemen, maak een gedetailleerde lijst om later niet voor verrassingen te komen te staan en om latere juridische gerechtelijke problemen te vermijden. Op uw beurt kan u dan best ook goede afspraken maken met de mensen waar u uw huis van koopt. U kan ook aan de verkopers van het huis dat u aankocht vragen of zij weten welke grondsoort uw nieuwe tuin heeft en welk microklimaat er is, dit zal toch ook van belang zijn als u planten uit uw oude tuin wil meenemen, want het heeft geen zin dat u ze meeneemt als ze daar niet goed gedijen. U kan ook vooraf goed bekijken wat er al in uw toekomstige nieuwe tuin staat en of u dan ook wel iets van uw eigen tuin wil meenemen. Dit kan heel belangrijk zijn in de wintermaanden als alles er kaal bijstaat en vele planten afgestorven zijn.

Staat er nog niets in uw toekomstige tuin kan het financieel aantrekkelijk voor u zijn om planten, stekken of zaden uit uw oude tuin mee te nemen. Als u stekken of zaden meeneemt hebben de kopers van uw oude huis ook nog planten in hun tuin, maar u moet natuurlijk zeker zijn dat zij de planten niet uit zullen doen anders kan u ze beter meenemen naar uw nieuwe woonst.

Heesters, bomen en grote pollen van uw vaste planten kunnen alleen met goed resultaat verplaatst worden als ze niet meer dan vijf jaar in uw oude tuin stonden. Houdt ook rekening met uw verhuiswagen die u afgesproken hebt of daar de bomen en grote heesters wel in kunnen als u ze wilt verhuizen, anders moet u wat anders voorzien.

De beste periode om planten e.d. te verhuizen is van de maand oktober tot en met de maand maart, al zal het niet altijd mogelijk zijn om daarmee rekening te houden bij een verhuis. Is dit niet mogelijk om het tijdens die periode te doen – want u zal heel wat te regelen hebben – dan bereid u beter voorzichtig uw planten voor op de aanstaande verhuis.

Een verhuis laat in de herfst is ideaal voor uw planten die winterhard zijn, voor de gevoeligere soorten kan het een riskante onderneming worden.

Hoe gaat u tewerk ?
U begint met de eerste voorbereidingen ongeveer een viertal maanden voor de verhuis. Dit doet u door met een spade rond de planten te graven, hierdoor zullen de planten een compacte wortelkluit gaan vormen die u straks heel gemakkelijk kan uitgraven. Bomen en heesters kan u beter voor 1/3 terugsnoeien zodat ze een bossige groei gaan vertonen, zo kan u ze ook beter verplaatsen bij de verhuizing dat is handiger. U kan al beginnen met zaden van planten die u wil al te verzamelen. In het groeiseizoen zorgt u voor voldoende water en voedingsstoffen zodat uw planten bij de verhuis goed gezond zijn, ze zijn dan heel wat sterker dan een plant die van alles tekort komt en zij zullen veel gemakkelijker de aanstaande verhuis overleven.

Ongeveer een maand voor de verhuis neemt u contact op met de verhuisfirma om hen door te geven wat u allemaal zoal uit uw tuin wil meenemen – u kan versteld staan van de hoeveelheid als u eenmaal eens goed genoteerd hebt wat er allemaal mee moet, het zijn niet alleen planten of bomen, ook tuingereedschap, tuinmeubilair en beelden uit uw tuin. U blijft alle planten, bomen of struiken of wat u mee wil meenemen goed water geven zodat het later gemakkelijk terug uitgeplant zal kunnen worden. Kleine borderplanten en kleine heesters kan u het beste oppotten als het in de periode herfst en winter valt, om ze gemakkelijker mee te kunnen nemen.

Ongeveer een weekje voor de verhuis kan u de planten die u niet in potten hebt gezet uitgraven, is het in de herfst- en winterperiode kan u de oude stengels terugknippen. Als u de planten gaat verhuizen en het is winter vergeet dan niet om uw planten in potten goed in te pakken met een vliesdoek om ze een goede bescherming tegen de koude en tegen de verhuis te geven. De planten die het meest kwetsbaar zijn in de winter moet u wel in een serre of schuurtje zetten om ze zo tegen de vorstperiode te beschermen. Is de vorst in aantocht dan zorgt u best voor bubbeltjesplastiek omdat dit de wortels goed beschermd. Pak dus ook de pot goed in. Is het daarentegen zomer zorg en dan voor dat u de planten klaarzet op een schaduwrijke plaats. Zet ook alle planten die moeten verhuizen bij elkaar dat is een stuk gemakkelijker om ze water te geven, wat u in de zomermaanden zeker veelvuldig zal moeten doen. En u hebt wel ander werk genoeg dan om van hier naar ginder te lopen om de planten die u mee wil nemen van water te voorzien.

Op de morgen van de verhuis maakt u weer goede afspraken met de verhuizers of u bekijkt zelf hoe u het best gaat doen als u zelf de planten zal verhuizen, zodat de planten zeker niet beschadigd zullen worden, let ook goed op voor uw rug bij het tillen, gebruik een steekkarretje, als u dit niet hebt kan u dit altijd huren of misschien heeft iemand in uw familie of één van uw vrienden er wel eentje dat u tijdelijk mag gebruiken. Neemt u zaden mee leg ze onmiddellijk in het nieuwe huis op een plaats die u zich gemakkelijk kan herinneren, u kan zich anders nadien gek zoeken waar ze zijn.

Enkele tips over de planten
-Pak alle planten goed in, tijdens een verhuis in de winter extra inpakken tegen de koude en de vorst, planten met kale wortels of wortels van opgepotte planten wikkelt u best in met jute of bubbeltjesplastiek.
-Is het heel heet besproei de planten dan voor u vertrekt zodat ze niet slap zullen gaan hangen, bedek ze ook met een vliesdoek zo zullen de bladeren niet verdorren.
-Neemt u planten mee die gemakkelijk beschadigd raken, geef ze een extra bescherming en zet hiervoor een andere pot over de bladeren zodat ze niet beschadigd raken. Zorg er dan wel voor dat u de bovenste pot goed vastmaakt op de onderste en haal deze bovenste pot zodra u op de nieuwe plaats bent er al terug af.
-Verhuist u planten met een smal lang blad, deelt u deze beter in kleinere pollen die u dan in een stevige vuilniszak goed inpakt, zodat kunnen ze wel een tijdje overleven als de wortels vochtig blijven. Laat wel de bladeren boven de plastiek uitkomen. Bindt vervolgens alles goed vast zodat het niet losgaat tijdens het transport.
-Zet ook op de nieuwe plaats alle planten bij elkaar zodat u ze water kan geven, bij heet weer zeker in de schaduw.

Op de dag na de verhuis moet u alle planten goed van water blijven voorzien zeker bij heet weet. Vriest het zorg dan dat ze goed ingepakt blijven en dat de wortels beschermd zijn, is het mooi weer plant ze dan tijdelijk uit.


In de eerste weken na de verhuis moet u alle planten goed vochtig houden. U begint best zo snel mogelijk – als u dit nog niet gedaan hebt – met het uitzoeken van de plaatsen waar de planten moeten komen, gaat u ze uitplanten zorg dan dat ze even diep staan als voorheen. Zorg er ook enigszins voor dat ze onmiddellijk op hun plaats staan zodat u ze nadien niet wéér moet gaan verplaatsen. Zorg bij het planten ook dat u gebruik maakt van een goede meststof, is de grond heel arm meng er dan extra compost doorheen, het zal alleen maar uw planten ten goede komen. Blijf uw planten regelmatig controleren om goed te kunnen volgen hoe ze het doen, zijn er planten ernstig beschadigd tijdens het vervoer ervan en zullen ze maar amper overleven doe ze dan weg.

Veel succes met de verhuis van uw planten.

 
Seizoen sierwaarde van bepaalde bomen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ines Vervaecke   
Tuesday 30 June 2009Aantrekkelijk in de lente

Crataegus oxyacantha Paul’s Scarlet
Gekend onder de naam ‘meidoorn’, heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 2,4 m. Is aantrekkelijk in de lente en deze mei- of haagdoorn geeft dan een weldoende aanblik, de takken zitten dan vol met roze gevulde trossen bloemen. De boom is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond, droge grond en op koude plaatsen.

Laburnum x watereri vossii
Ook nog gekend als de ‘gouden regen’. Deze heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 3 m. De boom is aantrekkelijk in de lente. Dan is hij prachtig om te zien met zijn felgele, lange neerhangende bloemtrossen. De blaadjes die nadien verschijnen zijn niet opmerkelijk , eerder saai om te zien, maar hier genoemd ras brengt weinig giftige zaden voort, een reden waarom de gouden regens niet graag in tuinen geplaatst worden. Het is een hele mooie plant om over pergola’s of bogen te leiden. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond en voor koude plaatsen.

Malus floribunda
Ook nog gekend als de ‘sierappel’, hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 6 m. De boom is aantrekkelijk in de lente. In de lente gaan de dieproze knoppen open als witte bloempjes en vormt dus in de lente een streling voor het oog, voor de rest van het jaar is de boom vrij saai om te zien, u kan hem beter planten als achtergrond voor andere planten. De vruchten zijn kleiner dan een centimeter , eerst geel , later met een rode blos. Is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Prunus serrulata
Is gekend als de Japanse kers. Men heeft verschillende variëteiten die een verschillende hoogte en breedte kennen. Ze zijn dan ook aantrekkelijk in de lente omdat ze dan zo overdadig opvallend bloeien dat je er niet naast kan kijken. Soms met , maar ook soms na de bloemen verschijnt het getinte bronskleurig blad, de meeste bladeren ontwikkelen in de herfst een fraaie kleuring. De boom is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Aantrekkelijk in de lente en in de zomer

Acer pseudoplatanus ‘Brillantissimum
Deze boom is bekend als de gewone esdoorn. Hij heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 4,5 m. Hij is aantrekkelijk in de lente en in de zomer. Hij is langzaam groeiend en is een spectaculaire vorm van de ahorn of gewone esdoorn. Aanvankelijk zijn de bladeren garnaalroze van kleur, later worden ze geleidelijk aan geel om daarna roomwit te worden, dit tot ze uiteindelijk groen bestoven zullen zijn. Deze boom biedt u in de lente en de vroege zomer een sprankelende aanblik. De jonge exemplaren van deze boom kunnen als de felle zon schijnt lichtbruin van kleur worden, dit echter maar tot ze goed wortel geschoten hebben. Is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond en droge grond.

Alnus glutinosa ‘Aurea goudels’
Deze boom heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 3 m. Is aantrekkelijk in de lente en in de zomer.
De boom is bescheiden van omvang en op een beschutte, zonnige plaats behoudt hij de gele kleur van zijn blad tot aan het einde van de zomer. Deze geelbladige vorm van de gewone els komt niet zoveel voor als zou moeten. Is geschikt voor klei- en kalkhoudende grond en voor koude plaatsen.

Davidia involucrata
Oftewel de zakdoekjesboom of vaantjesboom, heeft een hoogte van 7,5 m en een breedte van 4,5 m. Is aantrekkelijk in de lente en de zomer. Deze boom verlangt een ultiem geduld van de tuinier daar de boom pas na een 20 jaar zal bloeien. Hebt u beginnersgeluk dan bestaat de kans dat de boom na 10 jaar zal bloeien maar behoedt u voor een teleurstelling. Bloeit de boom uiteindelijk dan geeft deze een overweldigend zicht. De boom heeft citroenvormige, lichtgroene bladeren en rond de bloemen zitten witte schutbladeren, zakdoekachtig en groot. De boom is geschikt voor een kalkhoudende standplaats.

Pyrus salicifolia pendula
Ook gekend als wilgenbladige peer, heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 2,40 m. Hij is aantrekkelijk in de lente en in de zomer. De boom is zeer geschikt voor een kleine ruimte en heeft getemperde schakeringen. De boom heeft omlaaghangende takken, takken die zilvergrijze smalle bladeren hebben, met in de lente witte bloempjes. De boom is vrij populair maar eerder saai om te zien, fleur hem daarom ook op door heesters met mooie bladeren erbij te planten. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Aantrekkelijk in de lente en in de herfst

Prunus x subhirtella autumnalis
Ook gekend als voorjaarskers. Hij heeft een hoogte van 4,5 m en 3 m breedte. De boom is aantrekkelijk in de lente èn in de herfst. De boom is zeker aan te raden als achtergrond in een border omwille van het feit dat hij nogal saai is in het zomerseizoen. Als de zomerbloeiers bijna uitgebloeid zijn verschijnen aan deze boom roze knoppen waarna er witte bloempjes tevoorschijn komen. De boom is dus heel mooi om te zien van de maanden oktober tot april. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Aantrekkelijk in de zomer

Acer negundo variegatum
Is ook nog bekend als de vederesdoorn en heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 4,5 m. Deze is vooral aantrekkelijk in de zomer. De boom straalt bevalligheid en één en al teerheid uit door de geveerde zilverwitte gevlekte bladeren. Het komt voor dat er groene scheuten aankomen die u dan moet snoeien. Is het veelvuldig slecht weer worden de bladeren bruin en is de boom niet zo mooi meer. U kan deze boom als heester beschouwen en in de lente snoeien. Is geschikt voor kleigrond, voor kalkhoudende grond, voor droge grond en voor koude plaatsen.

Morus nigra
Ook gekend als de zwarte moerbei, heeft een hoogte van 3 m en een breedte van 4,5 m, later is hij groter. De boom is aantrekkelijk in de zomer. De boom is uitdijend rond, heeft hartvormige getande bladeren en de stam is knoestig. De rode tot zwarte vruchten komen pas aan de bomen die meer dan 20 jaar oud zijn, en ze moeten ècht rijp zijn willen ze eetbaar zijn. De boom is geschikt voor kalkhoudende grond.

Ostrya carpinifolia
Ook gekend als Europese hopbeuk, deze heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 3 m. De boom is aantrekkelijk in de zomer. Het is wel een ‘rare’ recht omhoog groeiende welgevormde boom, die haagbeuk-achtige groene bladeren heeft , die in de zomer hopachtige vruchtjes draagt. De boom die niet zo zeer spectaculair als wel intrigerend is, is aan te raden om achter laagblijvende struiken te plaatsen. Is geschikt voor kalkhoudende grond.

Populus x candicans aurora
Het is de bontbladige vorm van de Noord-Amerikaanse Populus balsamifera. Hij heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 2,4 m. De boom is aantrekkelijk in de zomer. Het is een bijna wit uitlopende balsempopulier die na de langste dag naar groen verkleurt. Als de plant diep gesnoeid wordt in de winter zal de bonte kleur overdadig zijn. De boom biedt dan ook een verrukkelijke aanblik. Hij is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond en droge grond en verdraagt ook koude plaatsen.

Sophora japonica
Ook gekend als honingboom, hij heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 4,40 m. Hij is aantrekkelijk in de zomer. Hij wordt niet veel geplant maar daarom ten zeerste bewonderd wanneer hij wel in een tuin staat. Zoals de lijsterbes heeft ook deze boom lange tuilen van roomwitte bloemen en een geveerd blad, dit aan het eind van de zomer, maar hij dient wel op een oudere leeftijd hiervoor te zijn. De boom houdt van een zonnige warme standplaats. Hij is geschikt voor kalkhoudende en droge grond.

Aantrekkelijk in de lente, de zomer en de herfst

Cercis siliquastrum
Deze boom is ook bekend als de ‘judasboom’, hij een hoogte van 4,5 m en ook zijn breedte is 4,5 m. De boom is aantrekkelijk in de lente, de zomer en de herfst. De boom groeit zeer traag en men aanziet daarom deze boom ook meer als een heester. Het blijft een betoverende boom met een rond en glad blad, vooraleer dit blad verschijnt zijn de oude twijgen en takken in mei bekleedt met dieproze erwtbloemen. In de herfst wordt dit gevolgd door de karmijnpaarse, platte zaadbollen.
De boom helt zeer vaak over, en u moet hem enkele jaren de tijd geven vooraleer je bloemen kan verwachten. Plant de boom op een zonnige, beschutte standplaats. Is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond. Vogels houden spijtig genoeg wel van de knoppen aan de boom.

Larix decidua
Ook gekend als de Europese lork, de boom heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 3 m, soms ook groter. Hij is aantrekkelijk in de lente, de zomer en de herfst. In de lente en de zomer draagt de conifeer frisgroene zachte naalden, die in de herfst felgeel verkleuren vooraleer ze afvallen. De kegels sieren de stammetjes. Deze is een snelle groeier en ze zijn zeer mooi om te zien als ze in groepjes bij elkaar staan, houdt dan een plantafstand aan van 3 m en plant ze als ze nog zeer jong zijn. Indien u plaats over hebt in uw tuin is deze boom zeker aan te raden. Hij is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond en droge grond en verdraagt koude plaatsen.

Malus John dawnie
Ook gekend als ‘sierappel’. Hij wordt 4,5 m hoog en een 3 m breed.
Hij is aantrekkelijk in de zomer, de herfst en de winter. Deze boom heeft witte bloemen en later in het seizoen rode en gele vruchten. Als u het over uw hart kan krijgen en de vruchten kan plukken kan u hier heerlijke sierappeljam van maken. De boom is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Metasequoia glyptostroboides
Ook nog gekend als de wonderboom, hij heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 2,4 m, soms groter. De boom is aantrekkelijk in de lente, de zomer en de herfst. De boom is een mooie naalden verliezende conifeer die men in vele tuinen tegenkomt. De boom heeft lichtgroene geveerde bladeren, die voor het afvallen in de herfst nog koperkleurige donkere schakeringen krijgen. De stam en de twijgen hebben een bast die schilfert. Iedere tuin zou deze mooie boom moeten hebben. Hij is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond en droge grond.

Pseudolarix amabilis
Ook gekend als goudlork, hij heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 2,40 m. De boom is aantrekkelijk in de lente, de zomer en de herfst. Het blad is dan ook frisgroen in de lente en zomer, in de herfst wordt het blad voor het afvalt felgeel. De boom vereist wel een zonnige beschutte standplaats en de jonge versies kunnen moeilijk tegen de vorst.
Hij is geschikt voor kleigrond.

Aantrekkelijk in de zomer en in de herfst

Acer japonicum vitifolium
Ook wel bekend als de Japanse donzige esdoorn. Hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 4,5 m. Hij is vooral aantrekkelijk in de zomer en in de herfst. Hij heeft net als z’n broertje de Acontifolium prachtige herfstkleuren, die in de herfst vlam lijken te vatten. De herfstkleuren hebben allerlei schakeringen van geel tot roze, tot oranje en tot het fel karmozijn. De bladeren van deze boom zijn diep ingesneden in zes of meer lobben en ze zijn donzig zacht. De boom is geschikt voor kleigrond en voor kalkhoudende grond en ook voor koude plaatsen.

Ginkgo biloba
Ook gekend onder de naam van Japanse notenboom. Hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 2,4 m. Deze boom is aantrekkelijk in de zomer en in de herfst. Wanneer uw oog op deze boom valt bent u er helemaal van in de ban. Voordat de boom in de herfst zijn bladeren verliest, verkleuren de donkergroene waaiervormige bladeren in de herfst geel. De boom is ideaal voor een klein plaatsje omdat hij een rechtopgaande vorm heeft. Het is de oudste boom op aarde, hij is zo’n 200 miljoen jaar oud. Hij is geschikt voor kalkhoudende en droge grond en voor koude plaatsen.

Gleditsia tricanthos Sunburst
Is vooral gekend onder de naam Valse Christusdoorn. Hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 2,40 m. Hij is aantrekkelijk in de zomermaanden en in de herfst. De boom heeft een fijn ingesneden felgeel blad dat in de herfst citroengroen verkleurt. Het is één van de mooiste geelbladige bomen. De vruchten zijn zwarte peulen van een 45 cm lang en een 3,5 cm breed die in de winter met velen aan de takken blijven hangen. Hij is geschikt voor kalkhoudende en droge grond en verdraagt koude plaatsen.

Robinia pseudoacacia frisia
Ook gekend als de valse acacia, hij heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 3 m. De boom is aantrekkelijk in de zomer en in de herfst met zijn glimmende, gedeelde gele bladeren die heel erg afsteken tegen de mooie helderblauwe zomerhemel. Ook zonder de zonneschijn fleurt deze boom uw hele tuin op. Een minpuntje is dat de boom koude gevoelig is en daardoor het hout teerder is. Hij is geschikt voor kalkhoudende grond en droge grond.

Aantrekkelijk in de herfst

Nyssa sylvatica
Ook gekend als tupelo, hij heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 3 m, op latere leeftijd is hij groter. Deze boom is aantrekkelijk in de herfst. Wanneer u in beschutte tuinen wat plaats over heeft is deze boom zeker aan te raden. De boom heeft ovale glanzende bladeren die in de herfstmaanden verkleuren tot oranje, scharlaken en karmozijn. Nergens ziet u dan in deze periode een boom die mooier is.


Aantrekkelijk in de herfst en in de winter

Sorbus Joseph rock
Gekend ook als lijsterbes, hij heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 3 m. Hij is aantrekkelijk in de herfst en in de winter. Het is een mooie recht omhoog groeiende boom, die geveerde bladeren heeft. Deze bladeren krijgen in de herfst vlammende kleuren met felgele bessen die royaal aan de boom groeien en ook blijven hangen nadat het blad afgevallen is. Vogels zijn niet zo gek van deze bessen zodat u kan blijven genieten van hun mooie felgele kleur. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond, voor koude plaatsen en is zeer geschikt voor tuinen aan de kust.

Aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen

Acer griseum
Deze esdoorn wordt een 6 m hoog en een 4,5 m breed. De boom is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen.
Hij is bekend om zijn prachtige, koperbronskleurige bast die afschilfert. In het begin neigen de drielobbige bladeren naar het oranje toe, later worden ze groen en in de herfst nemen ze een schakering van vlammende scharlaken aan. De boom is geschikt voor klei en kalkhoudende grond en ook voor koude plaatsen.

Arbutus unedo
Ook bekend als de ‘aardbeiboom’. Hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 4,5 m. De boom is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen. Het is wel een trage groeier, maar het is een altijdgroene prachtige boom met speciale eigenschappen. Zo is de bast donkerbruin schilferend. In de herfst komen urnvormige witte bloemtrossen aan de boom, die nadien gevolgd worden door ronde rode vruchten die een ruw velletje hebben, deze boom draagt tegelijkertijd bloemen en vruchten. De vruchten zijn eetbaar maar niet echt aan te raden omwille van hun wrange smaak. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Betula ermanii
Deze boom heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 4,5 m. Is in alle vier seizoenen aantrekkelijk. De misvormde prieelberk is wel door iedereen gekend, maar er zijn nog drie prachtige soorten die niet zo bekend zijn. Deze soorten geven een brede kegel, en de schors is op jonge leeftijd wit en gaat met het ouder worden van de boom steeds meer naar de roze kleur. Jonge twijgen van deze boom zijn oranjebruin. Is geschikt voor kalkhoudende en droge grond en voor koude plaatsen.

Betula utilis var. Jacquemontii
Deze boom wordt ook wel de ‘kasjmierse berk’ genoemd en heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 4,5 m. Is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen. De stam van deze boom en de hoofdtakken zijn crèmekleurig of sterk wit, de gezaagde bladeren zijn in de herfst warmgeel van kleur vooraleer ze afvallen. Is geschikt voor in tuinen aan de kust, voor kalkhoudende en droge grond, ook op koude plaatsen.

Betula pendula laciniata
Deze boom wordt ook wel de ‘zweedse berk’ genoemd. Hij heeft een hoogte van 10,5 m en een breedte ook van 4,5 m. Is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen.
Als de ruimte in uw tuin krap is, is deze boom zeer aangewezen met zijn witte mooie bast, en de afhangende takken met delicaat ingesneden blad.
Is geschikt voor kalkhoudende en droge grond, ook voor koude plaatsen.

Betula papyrifera
Deze boom wordt ook wel de ‘papierberk’ genoemd, hij heeft een hoogte van 10,5 m en een breedte van 4,5 m. Ook aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. De witte bast is een goede schilferaar, de bast is helemaal doortrokken van roze, oranje of donkerbruine vlekken. In de herfstmaanden is de kleur gelig. Is geschikt voor kalkhoudende en droge grond, en ook voor koude plaatsen.

Chamaecyparis lawsoniana
Nog gekend onder ‘de cipres’, heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 3 m. Is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen. Kies voor de specialere soorten zoals de Columnaris, de Green Pillar, de Lane , de Pembury, allen zijn zeer waardevol om in de winter uw tuin op te fleuren. Is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond, droge grond en koude plaatsen.

Cunninghamia lanceolata
Gekend onder de naam ‘Chinese vijg’, deze heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 3 m. Is geschikt voor alle vier de seizoenen. Dit is een ongewone conifeer en de conifeer verdient eigenlijk een grote populariteit. De conifeer heeft een massa aan smalle bladeren, geschikt zoals bij de taxus, maar ze hebben een glanzende, sterke, bijna metaalachtige textuur. In de herfst veranderen deze bladeren in een bronskleur en ze volharden ook als ze al afgestorven zijn. Wanneer u ruimte genoeg hebt, zou u toch eens moeten experimenteren met deze boom. Is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Eucalyptus pauciflora niphophila
Ook gekend als de sneeuwgomboom, heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 4,5 m. Is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen en geschikt voor tuinen aan de kust. Tegenwoordig bestaat er een groot assortiment. De schors van deze boom is gemarmerd grijs en bleekoranje, te vergelijken met een slangenhuid, de bladeren zijn grijsgroen, sikkelvormig en lang. Ook helt de boom meestal over en kan ten zeerste lijden onder strenge vorst. Heeft uw boom ten zeerste onder de vorst geleden dan zal hij terug beginnen groeien aan de voet van de stam. De E. Gunnii soort is beter bestand tegen de koude en geschikt voor een kleigrond of een kalkhoudende grond.

Ilex x altaclarensis Golden King
Deze is een bontgekleurde hulst die 4,5 m hoog wordt en een breedte heeft van 2,4 m. Deze is aantrekkelijk in àlle vier seizoenen.
De bladeren zijn niet extra stekelig maar mooi met fel botergele randen en vlekken, de vrouwelijke exemplaren dragen enkel vruchten, de besjes. Als u deze in de winter snoeit kan u de boom veel kleiner houden dan hierboven gemeld. Is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond en droge grond.

Parrotia persica
Is ook gekend als de Perzische toverhazelaar, hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 6 m. De boom is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen. De schors is grijs gemarmerd en schilfert net zoals de plataan. De rode, spinachtige bloempjes bedekken de takken in de wintermaanden (te vergelijken met de hammelis), het blad kleurt in de zomermaanden eerst rood, dan in de herfst fonkelend oranje, scharlaken en geel. Het is een mooie boom als achtergrond voor andere planten en ook mooi in uw border. Is geschikt voor kalkhoudende grond.

Picea breweriana
Ook gekend als treurspar, heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 2,4 m, op latere leeftijd is hij groter. De boom is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen. Het is aan te raden de boom jong te planten, hij draagt neerhangende sierlijke takken die op z’n mooist zijn na een 20 jaar, dus u moet er wel geduld bij hebben. Wilt u direct genieten van een geplante boom dan is deze boom niet aan te raden, hij zal pas tijdens uw pensioen op z’n mooist zijn. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond en verdraagt koude plaatsen.

Picea omorika
Ook gekend als de Servische spar, hij heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 3 m en groter. De boom is aantrekkelijk in alle vier de seizoenen. Het is een snelle groeier en is dus meer geschikt voor de ongeduldige tuinier, veel beter dan zijn naamgenoot de Picea breweriana.
Het is één van de aantrekkelijkste coniferen met omlaag hangende takken, en zijn overheersende groengrijze kleur en zijn mooie kegelvorm. Hij is ook geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond en koude plaatsen.

Picea pungens Koster
Ook gekend als de blauwspar, hij is 6 m hoog en 1,80 m breed. Hij is, zoals zijn soortgenoten ook aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Het is een conifeer in kegelvorm met blauwgrijze naalden. Hij staat zeer mooi tussen een groene aanplanting en is uiteraard een aanwinst voor elke wintertuin. Hij is ook geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond en verdraagt ook koude plaatsen.

Prunus Serrula
Ook gekend als Tibetaanse sierkers, hij heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 3 m. Hij is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen.
De boom is populair om zijn glanzende, mahonieachtige bruine stam die zo opvalt omdat hij gloeit in de zon. In de lente heeft hij mooie witte bloempjes. De oudere bast kan u pellen, zorg ook dat u de boom op een plaats zet waar u eraan kan want als u de stam ongemoeid laat zal hij dof worden en met mos bedekt raken of er moeten vele zonnestralen op kunnen schijnen. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond.

Salix x sepulcralis chrysocoma
Ook gekend als de gouden treurwilg, hij heeft een hoogte van 9 m en kan een breedte van 9 m hebben of nog groter. Hij is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Hij wordt vaak geplant in kleine tuinen, maar is hier eigenlijk niet voor geschikt, u zou een grote tuin moeten hebben omdat hij breed uitgroeit, snel groeit en zelfs uw funderingen omhoog kan werken als u hem tè dicht bij huis plant. Het is een prachtexemplaar met zijn levendige golvende gele takken, in de zomer bezet zijnde met smalle groene bladeren. De boom laat zich zeer gemakkelijk vermeerderen. Hij voelt zich het beste thuis op een ruime gazon of bij een vijver in zeer natte grond. Hij is geschikt voor kleigrond en kalkhoudende grond en is ook geschikt voor koude plaatsen.

Salix babylonica var. Pekinesis Tortuosa
Ook gekend als kronkelwilg, heeft een hoogte van 9 m en een breedte van 3 m. Is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Deze rechtopgaand groeiende boom is meer geschikt voor een beperkte ruimte. De takken zijn als kurkentrekkers die in de zomer en in de winter zichtbaar zijn, het blad is frisgroen. Deze boom is zeer geliefd bij de bloemschikkers. Hij is geschikt voor kalkhoudende grond en verdraagt koude plaatsen.

Sorbus aucuparia beissneri
Gekend als de lijsterbes. Hij heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 3 m. Hij is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Deze boom heeft heel wat te bieden in uw tuin. Hij heeft vooral na een regenbui een sprakeloze oranjerode bast, hij heeft ook een geveerd blad met een lichtgele herfsttint en roodgekleurd jong hout. Hij past door zijn rechtomhooggaande in een brede zuil, perfect in een kleine tuin waar u maar amper een boom kan plaatsen. Hij is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond, verdraagt koude plaatsen en is zeer geschikt voor een tuin aan de kust.

Stewartia pseudocamellia
Deze is aanverwant aan de camellia, heeft een hoogte van 4,5 m en een breedte van 2,40 m. Is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. De bast is paarsbruin, oranje gevlekt en vaalgeel schilferend, in de zomer sieren witte bloemen met een gele kern de takken, en de bladeren zijn dof aan de bovenkant en glanzend aan de onderkant, in de herfst verkleuren deze tot karmijnrood en gele tinten. De boom staat graag op een schaduwrijk plaatsje.

Taxus baccata fastigiata aurea
Ook gekend als de venijnboom, heeft een hoogte van 6 m en een breedte van 6 m. De boom is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Waar weinig ruimte is, is de boom te benauwend om te planten. Deze dofgroene taxus staat best op de achtergrond voor grote struiken. Deze variëteit is een goudgele versie van de Ierse venijnboom, vrolijkt vooral in de winter elke tuin op, wordt 3 m hoog en 60 cm breed, het is een altijdgroene rechtopgaande boom, uit zich opstapelende minaretten opgebouwd. Is geschikt voor kleigrond, voor kalkhoudende grond, voor droge grond en verdraagt een koude staanplaats.

Thuja plicata zebrina
Ook gekend als reuzenlevensboom, heeft een hoogte van 9 m en 2,40 breedte en groter. Deze boom is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Het is een rechtopgaande zuil met wintergroen loof gevlekt met gele vegen. Is heel aantrekkelijk om in de winter te zien. Is geschikt voor kleigrond, kalkhoudende grond, droge grond en een koude standplaats.

Trachycarpus fortunei
Een palmboom, heeft een hoogte van 4,5 meter en een breedte van 1,80 m. Deze is aantrekkelijk in àlle vier de seizoenen. Deze is goed winterhard in vele delen van ons land, hij heeft een kokosnootstijl dikke stam, en als kroon een waaierachtige veerbladeren krans. U moet wel wat geduld hebben voor hij de maximale hoogte bereikt zal hebben. Hij is geschikt voor tuinen aan de kust en voor een droge grond.

Op de volgende site kan U sommige bomen bekijken en eventueel aankopen:

http://www.damiendevos.be/nl/assortiment.html

Laatst geupdate op ( Wednesday 01 July 2009 )
 
Een voortuinperk met lage planten en weinig verzorging. PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ines Vervaecke   
Monday 08 June 2009

In een voortuin is het zéér mooi om perken aan te leggen in de vormen van een cirkel, een vierkant – of rechthoek. Het vervolgens aanplanten met laagblijvende planten, met bloemen in pasteltinten, en bladeren die zilvergrijs zijn, alles loopt harmonisch in elkaar als u ook deze bloemen en planten in concentrische vierkanten (rechthoeken of cirkels) rangschikt.
In het voorjaar, april tot juni – zal dit perk het kleurrijkst zijn. Ook in de winter zal het door de altijd groene bladeren aantrekkelijk blijven, dat is wel belangrijk als men het hele jaar door de tuin in het gezichtsveld heeft liggen. Hierna genoemde planten in het voorbeeld staan graag in de zon en behoeven losse, voedselrijke grond.

Hoe gaat u tewerk:
In het voorjaar kan u beginnen, als er een grasmat ligt verwijdert u deze, als er stenen liggen verwijdert u de stenen, u spit de grond goed diep om en werkt er ook weer compost doorheen. Wat heel mooi is, is om in het midden een grote betonplaat van ongeveer 40 op 40 cm te plaatsen (op een dikke 15 cm zand) en daar een zonnewijzer op te zetten. Daar rond plant u bv. anjers rond met een plantafstand van 25 cm. Het hele perk omkadert u met bv. de Stachys byzantina of ezelsoor, met een plantafstand van 30 cm.
De ruimtes die vrijblijven vult u op met bv. hoornviooltjes en viooltjes (plantafstand aanhouden van 15 cm) , dan nog phloxen daartussen planten(plantafstand aanhouden van 25 cm).
Om een mooie afgewerkte rand te krijgen snijdt u de scheuten van de ezelsoor terug. Als de hoornviooltjes te lang worden mag u deze ook terugsnijden. De Stachys byzantina mag u om de twee jaar delen. De viooltjes vervangt u uiteraard ieder jaar in het najaar of in het voorjaar.
De hoornviooltjes zullen zichzelf wel uitzaaien.

Nog meer voorbeelden van lage planten
Planten voor randbeplanting
-de Buxus, heeft onopvallende bloemen, is groenblijvend, kan een hoogte hebben tot 80 cm (afhankelijk van de snoei)
-de Sempervivum, bloeit met roze, witte of rode bloempjes in de maanden juni en juli, heeft een hoogte van 5 tot 15 cm
-de Stachys byzantina, of ezelsoor, bloeit met kleine roze bloempjes van de maand juni tot in augustus, heeft viltige behaarde bladeren die zilvergrijs zijn, is meerjarig, heeft een hoogte van 10 tot 30 cm
-het Kattekruid, bloeit met blauwe bloemen van de maand mei tot in september, heeft een hoogte van 20 tot 60 cm , is een geurende plant
-het Cipressenkruid, bloeit met gele bloemen van de maand juli tot in augustus, heeft een hoogte van 30 cm en is groenblijvend

De vaste planten
-de Vrouwenmantel, bloeit met geelgroene bloemen van de maand juni tot in juli, heeft een hoogte van 30 tot 60 cm, heeft mooie dauwdruppels op de bladeren als het geregend heeft
-de Phlox, heeft blauwviolette stervormige bloempjes van de maand mei tot in juni, is een zodenvormende vaste plant, heeft een hoogte van 5 tot 10 cm
-de Lage herfstaster, bloeit in talrijke kleuren van de maand augustus tot oktober, heeft een hoogte van 20 tot 50 cm
-het Zonneroosje, bloeit met rode tot gele, of witte bloemen van de maand mei tot in oktober, heeft een hoogte van 15 tot 30 cm
-de Campanula, bloeit met violetblauwe bloempjes van de maand mei tot in september, heeft een hoogte van 10 tot 30 cm

De zomerbloeiende eenjarigen
-de Lobelia, bloeit met violetrode bloemen van de maand juni tot in oktober, heeft een hoogte van 10 tot 15 cm
-de Godetia, bloeit met violette of witte tot rode bloemen van de maand juni tot in oktober, heeft een hoogte van 20 tot 60 cm
-het Afrikaantje, bloeit met roodbruine tot gele bloemen van de maand mei tot in oktober, heeft een hoogte van 15 tot 60 cm

De bolgewassen
-de Narcis, de kleine narcis, bloeit met gele bloemen in de maanden maart en april, heeft een hoogte van 15 cm
-de Oosterse sterhyacint, bloeit met witte of blauwe bloemen in de maanden maart en april, heeft een hoogte van 10 tot 20 cm
-de Botanische tulp, bloeit met witte toppen en gele bloemen in de maanden maart en april, heeft een hoogte van 10 tot 20 cm

De meerjarigen
-het Hoornviooltje, bloeit met violette, witte of gele kleine bloempjes van de maand mei tot in oktober, heeft een hoogte van 15 tot 25 cm, zaait zichzelf uit

Laatst geupdate op ( Monday 08 June 2009 )
 
Een traditionele boerentuin aanleggen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ines Vervaecke   
Monday 08 June 2009

De belangrijkste kenmerken van een traditionele boerentuin zijn de bedden en paden. Door de paden verdeelt u de gehele tuin kruisvormig. De paden en bedden zijn zeer vaak omkaderd door bloeiende lage planten, of buxus of houten planken of bakstenen. Nog specialer is de boerentuin als er een hek is waarlangs houtige gewassen of bloemen groeien. Elk bed kan u afzonderlijk naar uw eigen wensen aanplanten, eventueel met bloemen en/of kruiden en/of groenten. Maakt u vier bedden dan zal de jaarlijkse vruchtopvolging gemakkelijker zijn van planten die minder of meer voedsel behoeven.

Hoe gaat u tewerk:
U gaat uw tuin indelen in vier vakken, alle paden, de plaatsen waar de bloembedden zullen komen, de paden langs de hekken, alles bakent u nauwkeurig af. De paden graaft u een 30 tal cm diep uit, op grof grind van 20 cm, 5 cm fijn grind en 5 cm zand legt u de stenen. Op de kruising van deze vier bedden plant u bv. een ganzerik.
U maakt de grond van de bedden goed los en werkt er compost door. Alle bedden omkadert u in dit voorbeeld met buxus en op de hoeken zet u bv. rozemarijn in een kuip die u ingraaft (in het najaar kan u dan deze kuip eruit nemen en vorstvrij laten overwinteren).
Op de bedden langs het hek kan u lavatera’s zaaien en afrikaantjes planten die voorgekweekt zijn.
De groentebedden markeert u met rijen en u zaait of plant de groenten. Daartussen kan u eventueel bergamotplanten en matricaria planten.

Nog meer sierplanten voor uw boerentuin
De eenjarigen
-de Oostindische kers, bloeit met oranje, rode, bruine of gele bloemen van de maanden juni tot oktober, heeft een hoogte van 3 m
-de Violier, bloeit met rode, witte of roze bloemen van de maanden mei tot september, heeft een hoogte van 30 tot 100 cm
-de Lavatera, bloeit met witte of roze bloemen van de maand mei tot in oktober, heeft een hoogte van 50 tot 80 cm
-de Zonnebloem, bloeit van juli tot oktober, heeft een hoogte van 2 tot 4 m
-de Cosmea, bloeit met roze, witte of rode bloemen van de maanden juli tot oktober, heeft een hoogte van 1 tot 1,20 m

De tweejarigen
-de Muurbloem, bloeit met rode, bruine of gele bloemen van de maanden april tot juni, hebben een hoogte van 30 tot 70 cm
-het Mariëtteklokje, bloeit met roze, witte of blauwe bloemen van de maand juni tot juli , heeft een hoogte van 50 tot 90 cm
-de Stokroos, bloeit in het geel, wit of alle tinten in het rood van de maand juli tot in september, heeft een hoogte van 120 tot 200 cm

De houtige gewassen
-de Hortensia, bloeit met roze, witte, rode of blauwe bloemen van de maand juni tot in september, heeft een hoogte van 1 à 2 m
-de Honderdbladige roos, bloeit met gevulde roze, rode of witte bloemen van de maand juni tot augustus, heeft een hoogte van 2 m
-de Sneeuwbal, bloeit met bolvormige witte bloeiwijzen van de maand mei tot in juni, heeft een hoogte van 2 tot 4 m
-de Sering, bloeit met roze, rode, violette of witte bloemen van de maand mei tot in juni, heeft een hoogte van 4 tot 6 m

De groenten
-de sla
-de prei
-de spruiten
-de mangelwortel
Enz.
Hun hoogte is uiteenlopend, u plant best de groenten in verband of in rijen als cultuur gemengde planten

De vaste planten
-de Delphinium, bloeit met blauwe, roze of witte bloemen in de maand juni en juli en in de herfst, heeft een hoogte van 120 cm
-de Madonnalelie, bloeit met witte sterk geurende bloemen in de maanden juni en juli, heeft een hoogte van 80 tot 150 cm
-de Buxus, is groenblijvend, is wel giftig, heeft een hoogte naar de snoei van 20 à 30 cm
-de Phlox, bloeit met roze, rode of witte bloemen van de maand juni tot in september, heeft een hoogte van 80 cm

 
Met plattelandsplanten een landelijke tuin creëren PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ines Vervaecke   
Monday 08 June 2009

Het is niet noodzakelijk om op het platteland te wonen om die landelijke sfeer van het buitenleven op de boerderij te creëren. In om het even welke tuin kan u dit doen door bv. een bloembed aan te planten met de juiste planten en groenten. Voldoende water in de groeiperiode, regelmatig wieden en een voedsel en humusrijke grond zijn wel een vereiste.

Hoe gaat u tewerk:
In het najaar kan u al beginnen met de border voor te bereiden door de grond goed los te maken en er een 5 cm laag compost door te werken.
Half mei kan u dan beginnen met bv. koolrabi en kropsla te zaaien ofwel jonge gezonde planten te poten. De grond daarna wel afdekken met compost. Na de IJsheiligen plant u dan de najaarschrysanten en de tuinmargrieten uit achteraan in de border. Phloxen kan u achter de koolrabi en naast de margrieten planten, dwars door de border kan u de jonge leeuwenbekjes uitplanten.
Plant u gladiolen dan doet u dit door ze 10 cm diep te planten en wat compost toe te voegen, en nadien grondig water geven. Uitgebloeide bloemen snijdt u best af, geef ook bemesting tijdens de groeiperiode d.m.v organische vloeibare mest of rijpe compost.

Nog meer planten die geschikt zijn voor een landelijke tuin
De struiken
-de Gelderse roos, bloeit met witte bloemen in de maanden mei en juni, rode vruchten vanaf de maand september, heeft een hoogte van 4 m
-de Buxus Suffruticosa, heeft bloemen in de maanden april en mei, kan goed tot een haag geknipt worden, heeft een hoogte van 15 tot 80 cm
-de Hortensia, er zijn verschillende kleuren, ze bloeien van de maand juni tot september, ze staan graag in kalkvrije grond, hebben een hoogte tot 2 m
-de Sering, heeft lila, blauwe, roze of witte bloemen die sterk geuren, de sering bloeit in de maand mei en juni , heeft een hoogte tot 6 m

De Bodembedekkers
-de Vetmuur, bloeit met kleine witte bloempjes van de maand juni tot augustus, heeft een hoogte van 3 tot 10 cm
-de Glechoma bloeit in het lila of blauw van de maand april tot juni heeft een hoogte van 10 tot 20 cm
-de Muurpeper, bloeit met stervormige bloempjes van de maand juni tot juli, bloeit rijkelijk en heeft een hoogte van 10 tot 25 cm
-het Vergeet-mij-Nietje, heeft hemelsblauwe bloempjes tussen de maanden april en augustus, heeft een hoogte van 15 tot 30 cm, zaait zichzelf uit

De eenjarige planten
-de Goudsbloem, bloeit in het oranje of geel van de maand juni tot september, heeft een hoogte van 30 tot 70 cm
-de Zaaiaster, bloeit in talrijke kleuren van de maand juli tot in september, heeft een hoogte van 20 tot 90 cm
-de Strobloem, bloeit in talrijke kleuren van de maand juli tot september, heeft een hoogte van 30 tot 100 cm

De meerjarige planten
-het Gebroken hartje, bloeit roze met wit en dit van de maand mei tot in juni, staat liefst in de halfschaduw, heeft een hoogte van 60 tot 90 cm
-de Akelei, bloeit in talrijke kleuren, van de maand mei tot in juni, staat ook liefst in de halfschaduw, heeft een hoogte van 40 tot 70 cm
-de Lavendel, bloeit met lila of violetblauwe bloempjes van de maand juni tot in augustus, heeft een hoogte van 30 tot 80 cm

De groenten
-de kropsla, heeft een hoogte van 20 cm, zaai om de 4 à 6 weken om een regelmatige oogst te verkrijgen, houdt rekening met een plantafstand van 30 cm tussen de rijen èn tussen de planten
-de koolrabi, heeft een hoogte van 25 tot 50 cm, u zaait ter plaatse van april tot juli ofwel poot u jonge plantjes, houdt rekening met een plantafstand van 30 cm tussen de rijen èn tussen de planten

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 55 - 63 van 1236
 

 

Designed by InesV
© 2014 TuinOnline
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.